Yhdysvallat asettaa tekoälyveron datakeskuksille, kun sähkön hinnat nousevat hurjiksi

Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy 

Teknologiajättiläisten imiessä energiaa uusille AI-datakeskuksilleen, sähkölaskut raketoivat ja raivostunut kansa vaatii toimia. 

‘’Teknologiajätit näkevät, että nykyinen sähköntuotanto ei ole läheskään riittävää vauhdittamaan massiivisia uusia tekoälyn datakeskuksia, joita he toivovat pääsevänsä rakentamaan.’’ 

Tekoälyn vallankumous on todellinen sähkösyöppö. Teknologiajätit näkevät, että nykyinen sähköntuotanto on kaukana siitä, mitä tarvitaan niiden toivomien massiivisten uusien tekoälydatakeskusten sähkönsyöttöön. Ne ovat jo ryhtyneet dramaattisiin toimiin varmistaakseen vakaat ja pitkäaikaiset energialähteet. Microsoft on tehnyt sopimuksen Constellation Energyn kanssa yhden Three Mile Islandin vanhan ydinreaktorin uudelleenavaamisesta. Google ja Amazon ovat tekemässä sopimuksia yhdysvaltalaisten energialaitosten ja muiden palveluntarjoajien kanssa pienten modulaaristen ydinreaktoreiden (Small Modular Nuclear Reactor, SMR) luomisesta suunniteltuja tekoälydatakeskuksiaan varten. Nämä ovat kuitenkin kaikki pitkän aikavälin hankkeita - kahden jälkimmäisen tapauksessa vuodelle 2030 ja sen jälkeen. Entä energiantarpeet tässä ja nyt, kun tekoälyn asevarustelukilpailu saavuttaa uuden tulikuuman intensiteetin jo vuonna 2025?  

Vuonna 2025 Yhdysvaltojen sähkön hinta nousee korkeammaksi useilla Yhdysvaltojen asutuilla alueilla, kun suurimmat teknologiayritykset pyrkivät saamaan kasaan peruskuormitustason täyttävän sähkönjakelun arvokkaita tekoälydatakeskuksiaan varten. Kansan raivo repeää, kun kotitalouksien sähkölaskut nousevat pilviin kotona kulutetun sähkön hinnan noustessa valtaviin piikkeihin iltaisin huippukuormitusaikana. Vastatoimena monet paikallisviranomaiset ryhtyvät toimiin suojellakseen poliittisia äänestäjiään ja määräävät valtavia veroja ja jopa sakkoja suurimmille datakeskuksille tukeakseen kotitalouksien alhaisempia sähkönhintoja. Veroilla kannustetaan investointeja uusiin massiivisiin aurinkopuistoihin, joissa on kuormitusta tasaavia akkupaketteja, sekä kymmeniin uusiin maakaasuvoimalaitoksiin, jopa sähkön kysynnän kasvaessa yhä nopeammin kuin tarjonta. Sähkön hinnannousu saa aikaan uuden inflaatiokipinän. 

Mahdollinen markkinavaikutus: Massiivinen buumi sähköntuotannon infrastruktuuriin tehtävissä investoinneissa Yhdysvalloissa. Yritykset, kuten Fluor, nousevat massiivisten uusien rakennussopimusten allekirjoittamisen myötä. Teslan nosteessa oleva Megapack saa yhä enemmän huomiota. Pitkällä aikavälillä maakaasun hinta Yhdysvalloissa yli kaksinkertaistuu, mikä nostaa merkittävästi inflaationäkymiä. 

Kaikki Saxo Bankin vuoden 2025 hurjat ennustukset voit lukea täältä.