Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Seitsemän tapaa suojautua markkinoiden myllerrykseltä

Kaikki sijoittajat eivät välttämättä täysin luota nykyisiin hintatasoihin. Onko se hyvä syy myydä? Ei, mutta sijoitusten suojaaminen voi olla fiksua. Esittelemme artikkelissa vaihtoehtoisia strategioita, joilla voit rakentaa osakkeillesi turvaverkkoa markkinoiden myllerryksen varalta.

Käytät seuraavia strategioita tietenkin vain silloin, jos luotat siihen, että osakkeittesi arvo nousee pitkällä aikavälillä. Jos olet sitä mieltä, että jonkin osakkeen arvo laskee ja on tulevina vuosina alhaisempi, haluat ehkä vain sulkea kyseisen position.

Strategia 1: Käteinen on kuningas

Tarkastele kattavasti koko salkkuasi ja unohda alkuperäinen ostohinta. Katso itse asiassa kokonaisnettovarallisuuttasi, koska pääomasi kokonaisarvon pitäisi olla tärkein seikka. Huomaa, että tietyn osakkeen myyminen vähentää kokonaispääomaasi vain kaupankäyntikustannusten verran. Kokonaispääomasi on kuin salkustasi mahdollisimman yleisellä tasolla tehty yhteenveto. Näin voit tarkastella salkkuasi nykyisten yksittäisten omistusosuuksiesi tasoa yleisemmällä tasolla, ja saamasi käsitys voi auttaa sinua tekemään haluamasi muutokset.

Tarkastele salkkuasi seuraavasti: jos sinulla olisi nykyisen salkkusi arvo käteisenä ja aikoisit sijoittaa, näyttäisikö salkkusi juuri tältä? Jos olet täysin tyytyväinen, mitään toimia ei tarvita. Jos et ole, tee muutokset, jotka tarvitaan tilanteen korjaamiseksi. Helpoin tapa tehdä tämä on muuttaa osakeomistukset käteiseksi. Haluaisitko pienentää salkun riskiä 50 %? Puolita siinä tapauksessa positiosi.

Strategia 2: Osta osakkeiden sijaan pitkiä osto-optioita

Mitä hyötyä tästä strategiasta on? Tiedät, että ostaessasi osto-option sinun on maksettava preemio. Se on kuitenkin myös enimmäistappiosi! Jos ostat osakkeen 15 eurolla, voit myös menettää 15 euroa. Osakkeen sijaan voit ostaa pitkän osto-option, joka on in-the-money-tilassa eli plusoptio. Esimerkiksi osto-optio, jonka erääntymispäivä on kahden vuoden kuluttua ja jonka toteutushinta on 12 euroa (eli sinulla on oikeus ostaa osakkeet 12 eurolla tulevien kahden vuoden aikana), maksaa 4 euroa, riippuen volatiliteetista. Tämä 4 euroa on enimmäistappiosi. Jos osakekurssi laskee 15 eurosta 7,50 euroon ja omistat osakkeen, menetät 7,50 euroa. Myös ostetun osto-option arvo tietysti laskee ja saattaa olla myöhemmin esimerkiksi vain 1,25 euroa. Kärsit tappion, mutta se on paljon pienempi kuin 7,50 euroa, minkä olisit menettänyt osakkeen omistamalla. Jos taas osakekurssi nousee, hyödyt noususta pitkän osto-option avulla.

 

Strategia 3: Myy osa osakkeistasi ja myy myyntioptioita

Kuvittele, että omistat 1 000 osaketta, joiden kurssi on nyt 20 euroa. Vaikka uskot yhtiöön, ymmärrät myös, että osakkeen kurssi laskee, jos koko markkinat laskevat. Mielestäsi markkinoiden yllä on tummia pilviä. Tällaisessa tilanteessa voisit harkita myyväsi puolet osakkeistasi ja kirjoittavasi samanaikaisesti viisi myyntioptiota (eli myyväsi viisi myyntioptiota), joiden toteutushinta on osakkeen nykyistä kurssia alhaisempi. Jos osakekurssi nousee, saat tuottoa yhä omistamistasi 500 osakkeesta. Voit myös pitää myyntioptioista saamaasi preemiota voittona, koska optiot erääntyvät arvottomina. Menestyt siis hyvin, kun markkinat nousevat jälleen. Jos osakekurssi kuitenkin laskee edelleen, sinulla on velvollisuus ostaa osakkeita myymäsi myyntioption toteutushintaan. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että ostat myymäsi osakkeet takaisin alkuperäistä myyntihintaa alhaisemmalla hinnalla. Olet siis tavallaan välttynyt osasta markkinalaskua.

Strategia 4: Myy osto-optio, jonka kohde-etuutena olevia osakkeita sinulla on salkussasi

Jos kirjoitat eli myyt osto-option, olet velvollinen toimittamaan eli myymään osakkeet option ostajalle. Monista sijoittajista tämä on ärsyttävää, koska se estää kurssinoususta hyötymisen. Onko asia näin todellisuudessa? Oletetaan, että osakkeella käydään kauppaa 10 euron hintaan ja osto-optiosta, jonka toteutushinta on 11 euroa, saa myytäessä 1 euron preemion. Jos myyt tämän osto-option (yksi optio/100 omistamaasi osaketta), luot 1 euron puskurin kyseisen osakkeen kurssilaskun varalta. Puskuri ei ole riittävä, jos osakekurssi laskee 50 %, mutta onhan se tyhjää parempi. Jos taas osakekurssi nousee, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on olla tekemättä mitään ja myydä sitten osakkeet 11 eurolla (itse asiassa 12 eurolla, kun otetaan huomioon optiosta saatu 1 euron preemio).

Jos et halua myydä kohde-etuutena olevia osakkeita, voit siirtää myymäsi osto-option erääntymistä myöhemmäksi ennen option erääntymistä ja nostaa toteutushintaa korkeammaksi. Oikea aika tehdä tämä on, kun myyty osto-optio on at-the-money-tilassa (tasaoptio) eli kun option toteutushinta on yhtä suuri kuin kohde-etuuden senhetkinen hinta. Esimerkiksi, jos osakekurssi on noussut 10,95 euroon, on aika harkita myydyn osto-option erääntymisen siirtämistä. Se kannattaa tehdä osto-option ollessa tasaoptio, koska silloin voit saada siirtämisestä tuloa. Ostat kirjoittamasi 11 euron osto-option takaisin ja myyt uuden osto-option, jonka toteutushinta on 12 euroa ja jonka erääntymispäivä on myöhemmin. Siirtämällä erääntymistä silloin, kun osakkeella käydään kauppaa suurin piirtein toteutushintaan, joudut maksamaan vähemmän osto-option takaisin ostamisesta kuin mitä saat myymästäsi uudesta osto-optiosta. Voit toistaa tätä erääntymisen siirtämistä, jos se sopii visioosi.

Strategia 5: Suojaa osakkeesi ostamalla myyntioptioita

Monet sijoittajat tietävät, miten myyntioptiot toimivat. Ostamalla myyntioption saat oikeuden myydä kohde-etuutta toteutushinnalla option erääntymispäivään asti. Moni sijoittaja kuitenkin pitää myös myyntioptioita liian kalliina. At-the-money-tilassa oleva myyntioptio voi hyvinkin maksaa 8–10 % (osakeposition arvosta), ja suuren volatiliteetin ympäristössä tämä prosenttiosuus voi olla jopa suurempi. Myyntioptioiden ostaminen voi siis suojata osakkeitasi, mutta se on kallis ratkaisu. Hieman edullisempi mahdollisuus on ostaa put spread yksittäisen myyntioption sijaan. Sijoitus on pienempi, mutta suojakin on vähäisempi.

Yksi tapa ratkaista suojaamisen kalleuteen liittyvä ongelma on käyttää strategioiden 4 ja 5 yhdistelmää eli collar-strategiaa.

 


Strategia 6: Suojaa osakesijoituksesi collar-positiolla

Tässä strategiassa kirjoitat eli myyt out-of-the-money-tilassa olevan osto-option ja ostat myynnistä saamillasi tuloilla myyntioption. Tämä tarkoittaa, että sinulla on velvollisuus myydä kohde-etuutta (myydyn osto-option mukaisella) korkeammalla toteutushinnalla, mutta samaan aikaan sinulla on oikeus myydä kohde-etuutta myyntioption toteutushintaan (ostettu myyntioptio). Rajoitat sekä kurssinoususta saamaasi hyötyä että tappioriskiäsi. Tämä ratkaisu sopii sijoittajille, jotka haluavat pienentää riskiään.

Strategia 7: Myy sekä osto- että myyntioptioita

Tämä on strategioiden 3 ja 4 yhdistelmä. Oletetaan, että aloitettaessa sinulla on pitkä positio, joka käsittää 1 000 osaketta ilman optioita. Voit myydä 500 osaketta (puolet positiostasi), myydä samaan aikaan viisi myyntioptiota, joiden toteutushinta on alhaisempi, ja myydä viisi osto-optiota, joiden toteutushinta on korkeampi. Sekä osto- että myyntioptioista saamasi preemio toimii puskurina, jos osakekurssi laskee kohtuullisesti. Jos taas et ole toiveikas osakkeen pitkän aikavälin kehityksen suhteen ja pelkäät, että osakekurssit saattavat todella romahtaa, myy kaikki osakkeesi.

Jos käytät tätä strategiaa, positiosi muuttuu seuraavanlaiseksi: sinulla on edelleen pitkä positio, joka käsittää puolet alun perin omistamistasi osakkeista, ja sinulla on velvollisuus ostaa kohde-etuutta nykyistä hintaa halvemmalla ja velvollisuus myydä kohde-etuutta osakkeiden nykyistä hintaa korkeammalla hinnalla.

Jos osakekurssi laskee, sinun on ostettava 500 osaketta merkittävästi halvempaan hintaan kuin mihin myit ne. Jos osakekurssi nousee, joko siirrät myymäsi osto-option erääntymistä strategian 4 mukaisesti tai myyt osakkeet myymäsi osto-option toteutushintaan.

Muista pitää sijoitustesi koko kurissa (erityisesti kattamattomien myyntioptioiden myymisen yhteydessä)

Jos strategianasi on myydä kattamattomia myyntioptioita, jotta saat preemion, mutta et itse asiassa halua ostaa kohde-etuutena olevia osakkeita, muista pitää sijoitustesi koko kurissa. Liian usein sijoittajat kiinnittävät huomiota vain marginaalivaatimukseen, joka optioiden myymiseen liittyy. He unohtavat miettiä siihen liittyvää todellista riskiä. Jos osakekurssi on 10 euroa, kattamattomaan myyntioptioon liittyvä marginaalivaatimus voi olla esimerkiksi 150 euroa. Tämä voi johtaa siihen, että sijoittajat myyvät liian monta myyntioptiota, koska he pystyvät täyttämään myyntiin tarvittavan marginaalivaatimuksen helposti. Ei ole mitään syytä huoleen, jos osakekurssi pysyy vakaana tai nousee. Osakemarkkinoiden laskiessa tämä strategia voi kuitenkin aiheuttaa paljon murhetta. Todellinen riskialttius paljastuu vasta, kun markkinat todella romahtavat. Pidä siis sijoitustesi koko kurissa, erityisesti jos myyt myyntioptioita. Älä kiinnitä huomiota pelkästään marginaalivaatimukseen, vaan muista kohde-etuuksiin liittyvät riskit.

Lyhyesti voidaan todeta, että optiot tarjoavat riittävästi mahdollisuuksia voiton vakauttamiseen. Varmista kuitenkin ennen edellä olevien strategioiden käyttämistä, että ymmärrät ne täysin.