Miten tehdä tästä hetkestä täydellinen aika sijoittaa?

Sijoitusstrategian päättämisen jälkeen moni löytää itsensä miettimästä, onko ”nyt” oikea aika sijoittaa. Monet lykkäävät sijoittamista odottamalla sopivaa hetkeä tai pelkäävät markkinoiden laskusuhdanteita. Valitettavasti aina löytyy syitä, miksi ei ehkä ole hyvä aika sijoittaa. On kuitenkin olemassa strategia, jonka avulla voi voittaa tämän esteen: Dollar-Cost Averaging, elii DCA.  

Talletustesi sijoittaminen on fiksua, mutta ennen kuin voit kutsua itseäsi sijoittajaksi, sinun on otettava muutama askel. Ensin on selvitettävä, mihin sijoittaa. Jos olet epävarma, tutustu sijoitusrahastoihin ja ETF:iin, eli pörssilistattuihin rahastoihin, sekä joukkovelkakirjoihin.

Sijoitusstrategian päättämisen jälkeen moni löytää itsensä miettimästä, onko ”nyt” oikea aika sijoittaa. Monet lykkäävät sijoittamista odottamalla sopivaa hetkeä tai pelkäävät markkinoiden laskusuhdanteita. Valitettavasti aina löytyy syitä, miksi ei ehkä ole hyvä aika sijoittaa.

Onneksi on olemassa strategia, jonka avulla voit voittaa tämän esteen: Dollar-Cost Averaging, elii DCA. Tämä suosittu lähestymistapa auttaa sijoittajia navigoimaan markkinaheilunnassa, eikä se nimestään huolimatta rajoitu vain dollarimääräisiin sijoituksiin.

Dollar-cost averaging tai vapaasti suomennettuna hankintakulun keskiarvoistaminen, on suoraviivainen strategia, jolla varmistetaan, että sijoitat keskimääräiseen hintaan tietyn ajanjakson aikana. Sen sijaan, että sijoittaisit kaikki rahasi kerralla, sijoitat tasasummilla pienempiä osia säännöllisin väliajoin: esimerkiksi päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Näin ostat vaihtelevilla hinnoilla, jolloin ostohintojen keskiarvo muodostuu ajan mittaan.

Keskiarvojen voima

Taulukko: dollar-cost averaging, DCA

Kuukausi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Osakkeen hinta

4,00

5,00

2,00

6,00

4,00

5,00

2,00

6,00

4,00

5,00

2,00

6,00

Ostetut osakkeet

500

400

1 000

333

500

400

1 000

333

500

400

1 000

333

 

Sijoittamalla 2 000 euroa joka kuukausi kurssista riippumatta, ostit esimerkin hinnoilla yhteensä 6700 osaketta keskihintaan 3,6 euroa osakkeelta. Tämä yksinkertainen esimerkki osoittaa, miten DCA tasoittaa position avaushintaa.

 

 

Dollar-Cost Averaging: Hyväksi rahoillesi, hyväksi mielenrauhallesi

DCA-strategialla tarjoaa useita etuja. Ilmeisin niistä on keskimääräisen hinnan saavuttaminen pitkällä aikavälillä, mikä vähentää lyhytaikaisen volatiliteetin vaikutusta sijoituksen tuottoihin. Tämä voi auttaa sinua nukkumaan yösi paremmin, vähentää sijoituksiin liittyvää stressiä ja minimoida tunnepohjaisen päätöksenteon.

Lisäksi DCA edistää kurinalaista ja jäsenneltyä sijoituslähestymistapaa ja poistaa suuren osan tunneperäisestä komponentista, joka usein haittaa sijoitusten onnistumista.

Vaikka on mahdollista, että käy tuuri ja sijoitat kaikki rahasi juuri oikeaan aikaan, voi käydä myös päinvastoin. Jos haluat välttää sen, että markkinoiden ajoitus on merkittävä tekijä sijoitusten onnistumisessa tai epäonnistumisessa, DCA on siihen käytännöllinen ja suosittu menetelmä. Se poistaa yhden suurimmista esteistä sijoittamisen tieltä: sen, onko ”nyt” oikea hetki. Sen sijaan se kannustaa sinua aloittamaan, sillä kuten sanonta kuuluu, ”time in the market beats timing the market” eli ”aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoituksen”.