Äärimmäisissä markkinaolosuhteissa on tärkeää, että käytettävissä on tehokkaita työkaluja korjausliikkeiden tunnistamiseen. Lue lisää siitä, kuinka Fibonaccin tasoja voi hyödyntää tuki- ja vastustasojen tunnistamisessa.
Kultainen leikkaus (golden ratio) on paitsi kaupankävijöiden työkalu, myös luonnonilmiöissä, arkkitehtuurissa ja maalaustaiteessakin esiintyvä suhde. Kaksi suuretta muodostaa kultaisen leikkauksen, jos niiden suhde on yhtä suuri kuin niiden summan suhde suureista isompaan. Matematiikan kielellä ilmaistuna siis (a + b) / a = a / b = 0,618.
Sijoittajana tai treidaajana olet kenties tutustunut myös Fibonacciin. Moni ei ehkä kuitenkaan tiedä, että Fibonaccin lukujono muodostuu kultaisesta leikkauksesta. Jonon luvut ovat 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 ja niin edelleen, kohti ääretöntä.
Fibonaccin tasot ovat kuvaajalle piirrettyjä vaakaviivoja, jotka kuvaavat tuki- ja vastustasoja. Nämä tasot määritetään Fibonaccin lukujonon avulla. Kun mikä tahansa jonoon kuuluvan luku jaetaan sitä seuraavalla luvulla (lukuun ottamatta muutamaa ensimmäistä lukua), lähestytään arvoa 0,618 – siis kultaista leikkausta. Jos luku taas jaetaan toisella ja kolmannella luvulla siitä oikealle, saadaan osamääriksi 0,382 ja 0,236. Kun lasketaan koko sarja, Fibonaccin tasojen arvot ovat 0,786, 0,618, 0,5, 0,382 ja 0,236. Fibonaccin tasojen käyttökelpoisuus indikaattoreina perustuu siihen, että ne voidaan piirtää minkä tahansa kahden merkittävän hintapisteen väliin, esimerkiksi huippu- ja pohjakurssin väliin, jolloin saadaan niiden väliset käännepisteet.
(artikkeli jatkuu)
Kultainen leikkaus esiintyy hyvin monenlaisissa yhteyksissä, mutta mistä se johtuu? Yksinkertainen vastaus kuuluu, ”koska se näyttää hyvältä”. Egyptin pyramidit ja monia muita rakennuksia on tehty läpi historian kultaisen leikkauksen mukaisesti, tarkoituksella tai vahingossa, koska se miellyttää silmää.
Kun lukuisat kaupankävijät seuraavat samoja käyriä ja yrittävät määrittää ”hyvän näköiset” osto- ja myyntitasot, tuloksena on luonnollisia tuki- ja vastustasoja, jotka palaavat kultaiseen leikkaukseen. Tämä taas tukee Fibonaccin tasojen mielekkyyttä analyysityökaluna.
TraderGOssa on helppo piirtää Fibonaccin tasot. Ensin valitaan, onko tarkasteltava instrumentti nousussa vai laskussa. Alla olevassa kaaviossa käytämme esimerkkinä US500-indeksiä. Sen edellinen markkinahuippu oli 3 397 pistettä ja pohja-arvo 2 184 pistettä, eli se on laskutrendissä. Seuraavaksi kohdasta ”Lisää merkintä (Annotations)” valitaan ”Fibonacci retracements” ja asetetaan 0.000-viiva pohjalle ja 1.000-viiva edelliseen huippuarvoon (päinvastoin, jos trendi olisi nouseva).
Näin muodostuvien tasojen avulla voi tunnistaa tuki- ja vastustasoja. Oheisessa US500-esimerkissä hinta vaihteli kahdeksan kaupankäyntipäivän ajan peräkkäin tukitason (0,236) ja vastustason (0,382) välissä ennen kuin se läpäisi vastustason 2 647 pisteessä. Vastustason läpäisy viittaa edelleen jatkuvaan nousuun, kuten tässä esimerkissä tapahtuikin. Huomaa kuitenkin, että läpäisypisteiden tunnistamiseen on tärkeää käyttää muitakin indikaattoreita, esimerkiksi varmistettuja Fibonaccin tason ylittäviä kynttiläkaavioita – Fibonaccin tasoja ei yksinään pidä käyttää päätösten perusteena.