Sijoittajan syksy täynnä mielenkiintoista seurattavaa Yhdysvalloissa

Sijoittajan syksy täynnä mielenkiintoista seurattavaa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen markkinaa pidetään usein yhtenä maailman vahvimmista, eikä suotta. Alkanut syksy tarjoaa maan osalta paljon seurattavaa, kun ilmassa leijuvat presidentinvaalit ja markkinoiden odotukset useammasta koronlaskusta.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat viime vuoden tavoin pitäneet maailman mittakaavassa johtotähden paikkaa myös kuluvan vuoden aikana. Erityisesti osakemarkkinoilla kärki on kuitenkin hyvin terävä ja pääasiassa muutaman vahvasti menestyneen yhtiön vetämä. Isojen teknologiayhtiöiden ulkopuolella yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuotot ovat kuitenkin lähempänä muuta maailmaa.

Maa tarjoaa sijoittajille kuitenkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia hajauttaa omaa salkkuaan. Mandatumin allokaatiotuotteista vastaava johtaja Lassi Järvinen kertoo, millaisia asioita sijoittajan on hyvä seurata Yhdysvaltojen markkinoilla ja miksi myös suomalaissijoittajan kannattaa sisällyttää yhdysvaltalaisia sijoitusinstrumentteja omaan salkkuunsa.

Miksi Yhdysvaltojen pitäisi kuulua jokaisen suomalaissijoittajan salkkuun?

”Yhdysvaltojen pörssi on markkina-arvoltaan merkittävästi suurempi kuin pieni Helsingin pörssi. Esimerkiksi Warren Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn käteisvarat nousivat hiljattain niin suuriksi, että niillä olisi voinut ostaa koko Helsingin pörssin. Yhdysvalloista löytyy paljon yhtiöitä, jotka yksinäänkin ovat suurempia kuin koko Helsingin pörssi”, kuvailee Järvinen.


Toisena keskeisenä erona nousee esiin toimialapainotus, joka Yhdysvalloissa on hyvin erilainen kuin Helsingissä. Helsingin pörssissä on paljon teollisuus- ja rahoitusalan yhtiöitä, kun puolestaan Yhdysvalloissa teknologiayhtiöiden määrä on noussut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Myös tavat jakaa yhtiöiden tuottamia voittoja ovat hieman erilaisia. Helsingissä voitonjako keskittyy erityisesti osingonmaksuun. Yhdysvalloissa osingonmaksun lisäksi myös omien osakkeiden ostot ovat yleinen tapa jakaa voittoja omistajille.

”Yhdysvaltoihin sijoittavan on kuitenkin tärkeää huomioida myös valuuttaelementti. Aina kun sijoittaa muulla valuutalla kuin eurolla, vaikuttaa yhtiön kehityksen lisäksi tuottoon myös valuutan kehitys”, muistuttaa Järvinen.

Seuraa syksyllä ainakin näitä

Yhdysvalloissa tuotot ovat viime aikoina tulleet pääasiassa pieneltä yhtiöjoukolta. Erityisesti teknologiayhtiöistä koostuva Magnificent Seven -joukko (eli Apple, Amazon, Googlen emoyhtiö Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla) on tullut tutuksi vahvojen tulosten ja liikevaihtojen kasvujensa ansiosta.

”Magnificent Seven -yhtiöt ovat olleet toistaiseksi teknologia- ja tekoälyteeman suurimpia voittajia, mutta hyötyjiä voi löytyä muualtakin. Esimerkiksi Euroopassa Novo Nordiskin vetämä laihdutuslääketeema on ollut vahva myös Yhdysvalloissa Eli Lillyn johdolla”, kertoo Järvinen.

Viime vuonna sekä markkina että Yhdysvaltain keskuspankki Fed seurasivat tarkasti inflaation kehitystä. Nyt inflaatio on kuitenkin laskenut tarpeeksi lähelle tavoitetasoa, minkä seurauksena fokus on siirtynyt kohti työmarkkinaa ja sen tulevaa kehitystä.

”Työmarkkina vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin monin tavoin. Kuluttajat ovat erittäin merkittävässä asemassa, sillä työmarkkinan heikentyessä kulutus vähenee, mikä puolestaan on isku talouskasvulle. Osakemarkkinat eivät tällä hetkellä merkittävää heikentymistä hinnoittele, vaikka haasteet työmarkkinassa tiedostetaankin”, kertoo Järvinen.

Kiinnostavaa seurattavaa tarjoaa myös itse keskuspankki Fed ja sen toiminta. Selkeää on, että suunta koronlaskujen osalta on kääntynyt laskuun, mutta nyt kysymys kuuluu, kuinka paljon korkoja lasketaan.

Markkinat hinnoittelevat Fedille tällä hetkellä noin neljää koronlaskua kuluvalle vuodelle sekä toista neljää ensi vuodelle. Sijoittajan kannattaa seurata keskuspankin korkopolitiikkaa, sillä korkotasolla on vaikutusta sekä osakemarkkinoiden tuottoon laajasti että tuottojen jakautumiseen toimialojen ja teemojen välillä – etenkin korkosyklin käännepisteissä.

Kesällä markkinalla nähtiin myös orastavaa rotaatiota, jossa myytiin isompien yhtiöiden osakkeita ja ostettiin esimerkiksi pienempien small cap -yhtiöiden osakkeita. Taustalla vaikuttavat korkeat korot, jotka kurittavat small cap -yhtiöitä keskimäärin suurempia yhtiöitä enemmän. Toiveet koronlaskuista ja syksyllä oletettavasti luvassa olevat keskuspankin koronlaskut houkuttelevat sijoittajia katsomaan jälleen small cap -yhtiöiden suuntaan.

Yhdysvalloissa syksy pyörii vahvasti marraskuussa luvassa olevien presidentinvaalien ympärillä.

”Vaalivuodet ovat yleensä olleet markkinoilla hieman muita heiluvampia – erityisesti niinä vuosina, jolloin käydään presidentinvaalit niiden välissä käytäviin välivaaleihin verrattuna. Muut vuodet ovat keskimäärin hieman rauhallisempia”, kertoo Järvinen.

Vaikka vaalit voivat aiheuttaa yleistä epävarmuutta, historiallisesti tarkasteltuna vaaleilla ei kuitenkaan ole ollut merkittäviä vaikutuksia markkinoihin ja talouskasvuun ainakaan pitkällä aikavälillä. Kun vaalit ovat olleet ohi, myös heilunta markkinoilla on yleensä vähentynyt.